НАЧАЛО

ИДЕЯТА

ОРГАНИЗАТОРЪТ

БАНЕРИ

 

SMS-и

ТЕСТОВЕ

ИНТЕРЕСНО

 

ЖИВЕЙ ЗА ЛЮБОВТА 2006

 

 
Exchange.bg

     

ИНТЕРЕСНО - Нещо за любовта и химията

автор: Адриан Добрев

 

Възвишените описания на любовта нерядко включват в себе си симптоми, наподобяващи на някое заболяване. Например - любовна треска, любовно помрачение, безпричинен смях, безпричинна печал, често сърцебиене, задържане на дишането, насечено дишане, безсъние, загуба на апетит, стягане в слепоочията и т.н.

 

Съвременната наука все по-често се натъква на подобни състояния, описвани от влюбените, което дава основание на много учени да считат, че хората могат да са болни от любов. Тази болест в никакъв случай не е по-леко протичаща от едно отравяне, тежък грип, жлъчна криза, зъбобол и пр. Дори напротив - често любовната болест може да протече доста дълго и да има голям брой усложнения, вкл. и завършващи със смърт.

 

В научните среди се провеждат редица изследвания, които всеки ден доказват, че въпросът отново опира до промяна в химичния състав на човешкото тяло, т.е. - в процесите, свързани с любовта се намесват голям брой вещества, които самите човешки тела произвеждат. Оказва се, че голям брой от естествените хормони, които нашият организъм произвежда, са като вид наркотици.

 

Така например, когато срещнем човек, който ни привлича, започваме производството на веществото фенилетиламин. Това е хормонът на увлечението и интереса. И когато след известно време, вече познаваме този човек, и нашите чувства станат взаимни, то в кръвта ни се появяват големи количества катехоламини, в частност допамин, който е хормона на любовния екстаз. Тези вещества като цяло повишават общата възбудимост и ни дават сили да осъществим любовната връзка.

 

Естествено, тези хормони, както и всички "наркотични вещества" предизвикват привикване. Именно затова, ако чувствата ни не са взаимни или угаснат, то човек започва да изпитва силна депресия, поради рязкото спадане нивата на тези хормони в организма. В този случай, старайки се да запълним липсата, "хормоните на еуфорията" ни карат да търсим нови партньори.

 

Ако отношенията ни преминат в леглото, т.е. в "постелен" стадий, в състояние на възбуда започва производството на хормона окситоцин, който е доста силен и е свързан с емоциите. С този хормон се свързват по време на сексуалните преживявания оргазмите и сексуалните удовлетворения. Факт е, че и двата пола отделят този хормон, макар, че доскоро е считан основно за женски хормон. Интересното обаче е, че при жените той се отделя по-бавно, за разлика от мъжете и поради това, за пълната сексуална възбуда на жената се изисква повече време, дълги еротични стимулации, любовни игри и разговори.

 

По време на честите, регулярни съприкосновения с рецепторите на кожата, последните информират за това главния мозък и окситоцинът започва да се изработна в още по-големи количества, докато накрая се стигне и до екстрено повишаване нивата на ендорфина - естествено болкоуспокояващо вещество, което произвежда органима. Ендорфинът е сходен по химичен състав с морфина, като оказва ефект на чувството за безопасност, спокойствие и увереност. Колкото повече се занимаваме с любовни ласки и любовно ухажване, толкова в по-големи количества ще се отделя това вещество и привързаността ни ще се увеличава. След такова силно опиянение с хормони, ние се влюбваме силно, без значение дали чувствата са взаимни, което е доста чест феномен.

 

Основна роля в любовната болест играе молекулата РЕА, благодарение на която е достатъчно да видим, чуем или усетим партньора в отрязък от времето, за да отделим отново ендорфин. С това се обяснява и странното поведение на хората, които без възлюбените си не могат да живеят дори и час. Причината е, че мозъкът през определен период от време е длъжен да получава все по-голям брой любовни импулси, и постепенно привиква към тях.

 

В крайна сметка, чрез 2-4 години, РЕА-молекулите и ендорфина престават да действат въобще. Любовта и привързаността, естествено, изчезват. На партньорите са нужни нови увлечения. И ако това се случи в една семейна двойка, то намаляването на хормоналните нива става причина за т.нар. критичен период в брака, в който най-често, ако не бъде преодолян, партньорите се развеждат. Най-силният такъв период в едно семейство е към 7-10-та година от брака.

 

И ето още нещо малко, но много сладко...

 

Кои фактори спомагат за функционирането на една връзка?

 

Физически фактор

Често има неосъзнат характер - вън от зависимостта на половата принадлежност, един човек може да предизвика в друг симпатия или антипатия. Възприемането на един човек от друг е индивидуално и се определя от целия физически облик на обекта (лице, глас, маниер на поведение, реч, мимика, жестове, дрехи, мирис). Този фактор се определя в най-началните етапи от общуването между хората и има изключително устойчив характер, като съхранява за дълго време своята положителна или отрицателна окраска.

 

В процеса на общуване с човека са възможни незначителни изменения - усилване на симпатията, голяма търпимост, или обратно - нарастване на непоносимостта. Физическият фактор е тясно свързан със сексуалния, но не се изчерпва с него, тъй като включва отношението на партньора към здравето, тялото, дрехите, козметиката и др. В млада възраст, влиянието на сексуалния фактор е по-изразено, но с годините той намалява и човек с узряването си обръща повече внимание на факторите, явяващи се компоненти на взаимните партньорства.

 

Сексуален фактор

Определя съответствието на реалното сексуално поведение на всеки от партньорите, отнесено към очакванията на самите тях. Сексуалните желания и изисквания на партньорите могат да бъдат както еднакви, така и изключително различни, което се определя от възпитанието, жизнените устои, диапазона на приемливост на определени сексуални техники, темперамент, възраст, състояние на здраве, религиозни съображения и пр. Така например е известно, че при мъжете половата активност е голяма във възрастта до около 35-тата година, след което намалява, за разлика от жените, които стават по-активни точно тогава и предявяват по-големи сексуални изисквания.

 

Психологически фактор

Той определя степента на съответствие на личностовите особености на партньорите - черти на характера, емоционално-волеви качества и интелект, различия в желанието за лидерство. Често може да се наблюдава и несъзнателно игнориране особеностите на характера на другия партньор, което е ключ към кризата във взаимността между двама души.

 

Любовта е интересно нещо, нали..? Всичко се върти около едно нещо...

 

 

 
           
 
  Моля инсталирайте подходящия филтър  
 
© 2006–2007 • www.love.svetu.com • „СветЪ“ ООД • Всички права запазени!