НАЧАЛО

ИДЕЯТА

ОРГАНИЗАТОРЪТ

БАНЕРИ

 

SMS-и

ТЕСТОВЕ

ИНТЕРЕСНО

 

ЖИВЕЙ ЗА ЛЮБОВТА 2006

 

 
Exchange.bg

     

ИНТЕРЕСНО - Свети Валентин...или защо той е покровителя на любовта?

автор: Михаил Кибаров

 

Денят на св. Валентин се е празнувал още през езическите времена, когато според римския обичай Луперкалия, славещ Бога на плодородието Таунус (Пан), по време на пищна церемония мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им. Цялото това "наричане" се практикувало почти до XX в. и то ден преди древния празник на семейството (15.02). По време на Луперкалия действал голият Купидон, известен още като Ерос и Амур. Въпросният Бог си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал. Оттук идва и вярването, че любовта е сляпа.

 

За самия св. Валентин, обаче, се знае малко, а информацията е непълна. Днес на човечеството са известни три истории за свети Валентин. Едната е за Валентин, който отишъл в Южна Африка да проповядва християнството. Той не е оставил след себе си никакъв обичай, така че на нея няма да се спираме подробно.

 

Най-разпространената история за св. Валентин е следната: В доброто старо време император Клавдий събирал доброволци за армията си, но никой от мъжете не искал да се бие и да умре, оставяйки любимата и семейството си сами и явилите се били малцина. Тогава на Клавдий му хрумнала идеята, че ако забрани брака, доброволците ще станат повече... Някъде в древната римска държава живял свещеникът Валентин, който напук на императора венчавал влюбени двойки. Изпълнявайки мисията си, той бил заловен и екзекутиран на 14.02.269 г. за подстрекателство. Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. Стотина години по-късно, хората все още се сещали за това, на което ги учел Валентин и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените.

 

Третата история разказва за млад лечител със същото име, живял през I в. пр. Хр. Младежът имал чудодейни способности на изцерител и именно заради тях и заради вярата си бил хвърлен в тъмница. В затвора младият Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя. Момичето прогледнало и го целунало. Двамата изживели бурна, но кратка любов, тъй като Валентин бил осъден на смърт. Преди да го хвърлят на лъвовете, той изпратил бележка на любимата си, написана върху парче от дрехата му с формата на сърце и подпис: "Твой Валентин".

 

Тогава е възникнала и традицията да се подаряват картички...

 

Но каквото и да говорим Любовта е най-важното и хубаво нещо, което притежаваме и безгранично можем да раздаваме! Любовта ще спаси СветЪ, нали? Нека ние бъдем част от това спасяване! Обичаите се и... пийнете чаша руйно цървено вино, за ваше и наше здраве!

 

 

 
           
 
  Моля инсталирайте подходящия филтър  
 
© 2006–2007 • www.love.svetu.com • „СветЪ“ ООД • Всички права запазени!