НАЧАЛО

ИДЕЯТА

ОРГАНИЗАТОРЪТ

БАНЕРИ

 

SMS-и

ТЕСТОВЕ

ИНТЕРЕСНО

 

ЖИВЕЙ ЗА ЛЮБОВТА 2006

 

 
Exchange.bg

     

ИНТЕРЕСНО - История на кондома

автор: Мария Кисьова

 

Някой може би ще попита „Ама и той ли има история?”. Да, има си, и при това доста дългичка. Колкото и невероятно да звучи, кондомът съвсем не е измислен в наши дни, а преди около 3 хиляди години, че и повече. Е, оттогава определено е претърпял доста сериозно развитие, или иначе казано вместо примитивните приспособления, обикновено направени от животински тъкани или лен, днес се радваме на толкова много марки, модели, размери, цветове и вкусове, че древните хора ряпа да ядат.

 

Първите подобни на кондом неща ни отвеждат в Древен Египет, а календарът показва първото хилядолетие пр. н. е. Различни находки сочат, че някои от хората тогава са използвали ленени приспособления, а една от хипотезите е, че са го прaвели, за да се предпазват от болести. Европейците се сещат за това доста по-късно, някъде около 100-200 г. Доказателсва за най-ранна употреба на кондоми на стария континент идват от пещерни рисунки във Франция, а има сведения и за употребата им в Римската империя.

 

Все пак не можем да говорим за разпространение сред голяма част от населението чак до 16 век, когато сифилисът започва да тресе Европа и трябва да се вземат ефикасни мерки за предпазване от него. Малко по-късно, дотогава използваният ленен продукт, е значително подобрен чрез потапяне в специална субстанция за по-голяма ефективност. През 18 в. за пръв път се публикува думата „кондом” и то не къде да е, а в една поема. Съществуват различни хипотези за нейния произход, но повечето от тях са свързани с кралски лекари по време на управлението на Чарлз I и Чарлз II. След това в Англия се разпространяват кондоми, направени от животински черва, както и такива, които са „ръчна изработка” и са по-специални.

 

Истинската еволюция настъпва чак през 19 в. след откритието на вулканизацията, при която гумата се превръща в здрава еластична материя. Оттогава досега кондомите стават все по-популярни и то не само като средство за предпазване от болести, но и като превантивна мярка срещу нежелана бременност. Винаги носете поне по един кондом, защото не си струва, за няколко минути удоволствие, да страдате през целия си живот. Няма значение от къде сте или какви сте - тийнейджъри или зрели хора. Човек трябва да пази себе си, а така ще предпазва и тези, които обича. 

 

 

 
           
 
  Моля инсталирайте подходящия филтър  
 
© 2006–2007 • www.love.svetu.com • „СветЪ“ ООД • Всички права запазени!