НАЧАЛО

ИДЕЯТА

ОРГАНИЗАТОРЪТ

БАНЕРИ

 

SMS-и

ТЕСТОВЕ

ИНТЕРЕСНО

 

ЖИВЕЙ ЗА ЛЮБОВТА 2006

 

 
Exchange.bg

     

ИНТЕРЕСНО - История на празника

 

Всяка година на 14 февруари влюбените си разменят сладки, цветя и подаръци по случай „Св. Валентин”. На този ден влюбените се разменят романтически картички “валентинки” и подаръци, главно сладкиши и шоколади. По традиция картичките не трябва да бъдат подписани и не трябва да имат обратен адрес.

 

Но кой е този мистериозен светец и защо празнуваме този празник? А от къде идва Купидон и защо той се свързва със „Св. Валентин”?А „Валентинките”? Какво да подаря? Много въпроси на които ще се опитам да отговоря.

 

Възникването на дена на Св. Валентин се крие назад в историята. Най-вероятно начало произхода му се корени в римския празник на плодородието Луперкалия (15 Февруари). На този ден според езическата традиция всички неомъжени девойки съчинявали романтически стихове и ги слагали в една обща урна, от която след това неженените мъже избирали тези записки със затворени очи. Всеки мъж започвал да ухажва девойката, чиито стихове е изтеглил. Двойките се срещали в течение на следващата година. По време на Луперкалия действал голият Купидон, известен още като Ерос и Амур. Въпросният бог си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа.

 

И така, кой е бил Св. Валентин и защо неговото име се свързва с този древен ритуал ? В днешни дни католическата църква признава най-малко трима светци с името Валентин, като всички от тях е бил обявен за мъченик.

 

Според легенда Валентин бил свещеник на служба през трети век в Рим по времето на Клавдий. В доброто старо време император Клавдий събирал доброволци за армията си, но никой от мъжете не искал да се бие и да умре, оставяйки любимата и семейството си сами и явилите се били малцина. Тогава на Клавдий му хрумнала щурата идея, че ако забрани брака, доброволците ще станат повече и тогава издава декрет с който се забранява женитбата. Валентин разбирайки неправдата и въпреки опасността от неспазването на декрета на Клавдий , той продължил да омъжва младите и влюбени двойки. Изпълнявайки мисията си, той бил заловен и екзекутиран на 14.02.269 г. за подстрекателство. Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. Погребан в Рим (част от мощите му се намират в църквата св. Антония в Мадрид). По-късно канонизиран за светец от католическата църква и избран за покровител на всички влюбени. Стотина години по-късно хората все още се сещали за това, на което ги учел Валентин и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените.

 

Как са се появили „Валентинките” ?

Смята се, че докато бил в затвора Валентин се влюбил в дъщерята на управника на затвора. Веднъж затворническият страж почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Той бил чул за лечителските способности на Валентин и сега го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин знаел, че този недъг е практически нелечим, но дал дума, че ще направи всичко възможно, за да излекува момичето. Дал й мехлем и казал да дойдат отново. Минали няколко седмици, но зрението на момичето така и не се върнало. Но мъжът и дъщеря му не се съмнявали в доктора и продължавали лечението. В един ден обаче римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували, заради това че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото момиче научил за ареста, но нищо не могъл да направи. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на момичето. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението на девойката се възстановило. Тя видяла неговия блестящ цвят.

 

Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан, обявил 14 февруари за ден на свети Валентин. И днес хората показват своята привързаност и любов като изпращат в този ден картички и цветя на своите любими.

 

Въпреки, че съществуват редица легенди за Валентин във всяка от тях се подчертава неговата симпатичност, героичност и разбира се най-важната му черта – романтиката. За това не е чудно, че през средните векове Св. Валентин е един от най-популярните светци в Англия и Франция.

 

Кой е Купидон и какво прави той?

Купидон е най-известният символ на празника на влюбените. В древна Гърция той е познат под името Ерос, помощник на Афродита, богинята на любовта и красотата, олицетворение на най-силното любовно желание. За древните римляни Купидон е бил сина богинята Венера. Той е познат като пакостливо, крилато дете, което целело с любовни стрели в сърцата на хората. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал силно и дълбоко. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа.

 

Една легенда разказва историята на Купидон и смъртния Психея. Психея била най-малката и най-красивата от трите дъщери на един цар. Всички поданици на царството се тълпели около нея, за да й се възхищават, и дори създали култ към нея, забравяйки проявите на благоговение, които дължали на Венера. Тогава богинята на любовта изпитала отмъстителна завист и повикала на помощ сина си Купидон, като поискала от него да вдъхне на Психея любов към най-грозния и най-презрения от хората. Купидон нарамил лъка си и отлетял при младата девойка. Но вместо да я накаже Купидон се влюбил в нея. Той я взел за жена, но тъй като била смъртна тя не можела да го вижда. Но нейните сестри, виждайки я толкова щастлива, се опитали да събудят съмнение в сърцето й и заявили, че в мрака на нощта тя сигурно се е свързала с някакво чудовище.

 

Още първата нощ след своето завръщане в двореца, Психея се доближила до заспалия си съпруг и го осветила с лампа. Вместо чудовище, тя съзряла Купидон, най-красивия и най-милия от боговете. Възхитена, тя доближила още лампата и една капка горещо масло капнала върху рамото на нейния божествен съпруг. Събуждайки се стреснат, той упрекнал Психея за недоверието й и изчезнал. Заедно с него изчезнал и прекрасният дворец. Обезумяла от мъка, нещастницата се скитала да го търси и накрая се обърнала към Венера. Много щастлива, че ще си отмъсти, богинята задържала Психея да й служи като робиня. Товарела я с тежка и унизителна работа. Но любовта давала смелост и издръжливост на младата жена и никаква задача не й се струвала невъзможна. С помощта на мравки тя разделила смесените от Венера най-разнородни семена. Донесла златната вълна от свирепите овце, с помощта на един орел успяла да почерпи вода от извора на Стикс, който се славел като недостъпен. Когато Венера поискала от нея да й донесе в кутия малко от красотата на Царицата на сенките, съпругата на Плутон, Психея съумяла да залъже Цербер и стигнала чак до най-отдалечените дълбини на Ада, до трона на царицата Прозерпина.

 

Но нейното любопитството било на път да я погуби за втори път. Тя отворила кутията, която получила от Прозерпина, но вместо обещаната красота обаче, там бил само мъртвият сън и тя заспала дълбоко. В това време, затворен в двореца на майка си, Купидон умирал от любов към красивата Психея до деня, в който успял да излети през един от прозорците на двореца. Когато открил своята съпруга, той я пробудил с леко убождане на стрелите си. Венера не останала безчувствена към такава силна любов. Меркурий отвлякъл Психея от земята и я отнесъл в двореца на боговете, където, пиейки нектар и амброзия, тя се сдобила с безсмъртие. Така тя вече завинаги могла да остане свързана с Любовта (Амур).

 

Какво да подарите на "Св. Валентин"

Основен и доста важен въпрос свързан с празника е : "Какво да подаря?" Подаръкът в важен, защото понякога може да каже повече, отколкото хиляди думи. Влюбените имат възможност да докажат, че все пак истинската любов съществува, а за най-стеснителните влюбени денят на свети Валентин е прекрасен повод да признаят чувствата си. Така че към избора на подарък би следвало да се отнесем отговорно. И така, какво и как да се подарява в този ден?

 

Какво е празникът без ярките поздравителни картички, които изпращат влюбените или тези, които мечтаят да се влюбят на своите възлюбени - понякога дори без подпис. Анонимните знаци на внимание са за човека, когото обичат повече от всички, от когото се възхищават, за когото копнеят. Адресирани са простичко: На моя Валентин (или Валентина) и затова всички ги наричат "валентинки".

 

Първата картичка - валентинка се приписва на Орлеанския херцог Чарлз (1415 г.), който по времето, когато е в единична килия в затвора, решава да се бори със скуката като пише любовни послания на собствената си жена.
През ХVІ век писането на "валентинки" се разпространява широко. Започнали да се правят и всякакви дреболийки със сърчица, амурчета и претрупани орнаменти. Но до средата на ХVІІІ век все пак всичко това не е ставало в "световен мащаб". Препятствието идвало от високите цени на пощенските услуги, които не били по джоба дори на средната класа. Още по-неприятното било, че пощенските разходи заплащал получателят, понеже нямало и марки. Необходимостта да се заплаща за лекомислени любовни послания с твърда валута убивала зараждащите се чувства. Цивилизацията обаче преодоляла всички бариери и сега "валентинка" може да се изпрати и по електронната поща.

 

Ето и няколко основни правила свързани с подаръците:

Първо: мъжът подарява цветя. Не е важно колко е студено навън, колко струва букетът, колко е голям. Най-важното е искреното чувство и вниманието.

 

Второ: цветята да са обагрени в червено. Желателно е, тъй като червеният цвят е всепризнат символ на любов.

 

Класическа емблема на деня на св. Валентин са червените рози, които според античната легенда се появили, когато Афродита, бързайки към своя любим Адонис, стъпила върху бял розов храст и нейната божествена кръв обагрила листенцата им в червено. Розата е божественото цвете на любовта. Първите рози са били отгледани в Азия преди повече от 5000 години, а дивите рози са се появили преди повече от 35 милиона години. Само в деня на Свети Валентин се продават не по-малко от 3 милиона рози. Със сигурност това цвете е издържало изпитанието на времето.

 

Общоизвестно е, че червени рози означават: "Аз те обичам". Букет от червени и бели рози означава единство и дружба, розовите — изящество и елегантност, жълтите — радост, оранжевите — желание, букет от тъмночервени рози прави комплимент за красотата на вашата любима, белите означават - "Ти си божествена" , букет от не разцъфнали бели рози означава "Ти си твърде млада за любов".

 

Ако искате да се отклоните от традицията или ако "аз Ви обичам " - не е точно това, което искате да кажете, поднесете букет, но не от рози. Червени хризантеми, лалета и карамфили също могат да означават любов. Гарденията е знак за непризната любов, теменужката - за привързаност, нарцисът — за себелюбие, маргаритките говорят за красотата на вашата любима. Ако Вашият подарък не са цветя, то той трябва да е опакован в червена хартия.

 

Трето: подаръкът трябва да бъде сладък, така че към цветята няма да бъде излишна кутия бонбони или защо не шоколад. Чудесно би било, ако е във формата на сърце.

 

Четвърто: подаръкът да е във форма на сърце. Но може и просто да се залепи сърце, изрязано от червена хартия. Ако пък фантазията ви е заработила на пълни обороти и вече сте приготвили и "валентинка" с любовно признание, браво на вас! Може само да се завижда на вашия избраник.

 

Съобразете се със зодията при изборът на подарък

 

Няколко идеи с какво да зарадваме любимия на празничния ден, като се съобразим със зодията му.

 

Овните

- да се подаряват червени неща - все едно дали става дума за дреха или за парфюм в подобна опаковка.

 

Телците

- биха се зарадвали на какъвто и да било дар, изработен лично от вас. Направете кейк или сладки, опаковайте ги стилно или ги поднесете в красива чиния. Ако нямате кулинарни способности, измайсторете сами "валентинската" картичка за любимия.

 

Близнаците

- изпитват глад по интелектуалната "храна". Посещение на дългоочакван концерт или пиеса, новоизлязла книга ще разтопят сърцето на близнака по-бързо от всякакви бижута. Ако нямате подобна възможност, едно дълго любовно писмо, наситено с размишления за връзката ви /но позитивни/ ще свърши същата работа.

 

Ракът

- обича да пътува, затова самолетен билет до която и да било точка ще го зарадва повече от всичко. При липса на пари може да му купите просто географска карта, за да си набележи сам любимия маршрут, или просто да го поканите на дълга разходка.

 

Лъвът

- си пада по бижутата, в унисон с царствената си природа. Златен пръстен ще стопли отношенията ви, а в комплект с колие направо ще ударите джакпота в съревнованието с конкурентите.

 

Девите

- си падат по луксозните заведения и шумните дискотеки. Да присъстват на подобно място за тях е по-голям стимул от всички подаръци - затова не си харчете парите за дреболийки, а организирайте романтична вечеря в стилен ресторант.

 

Везните

- си падат по екзотиката, затова подберете или екзотичен сувенир, или малко ароматни свещи, за да поспестите пари. В унисон с подходящата романтична музика вечерта ще бъде прекрасна.

 

Скорпионът

- си пада по карти таро или някоя книжка с езотерична тематика. Ако пък му подарите направен специално за него хороскоп, ще отключите сърцето му.

 

Стрелците

- обичат приключения, които вдигат адреналина. Ако вашият човек е точно такъв, не се колебайте да го дарите с някое екстремно преживяване като полет с парапланер или слизане в пещера. Ако предпочитате да не рискувате с подобни изпълнения, знайте, че цветът на стрелците е зеленият - купете му нещо в този нюанс и ще го зарадвате.

 

Козирогът

- обича редките предмети, финия порцелан и уникатите. Една картина и дори една рамка за нея ще го зарадва изключително много.

 

Водолеят

- признава само едно правило - подаръкът да е изненада. Няма значение какво ще му изберете, той ще се изкефи на всичко, стига да не е предполагал, че ще му поднесете точно това.

 

Рибите

- харесват всичко, свързано с водата. Все пак се замислете, ако сте се наканили да му подарите аквариум със златна рибка. Хората от тази зодия са такива перфекционисти, че ще се вкиснат, ако след това не им изпълни три желания.

 

Подарък според човека

Неуверените минават с дезодорантче или бижу, страстните мъже подаряват бельо, а ексцентрикът ще ви изненада със скок с бънджи.

 

Шоколадова "валентинка", балон във форма на сърце или огромен букет рози. Ако получите нещо от тези аксесоари на Св. Валентин, можете лесно да си спретнете кратка психоанализа на човека, който е решил да ви се обясни в любов навръх празника на влюбените. Психолози от дълги години изследват какъв тип подаръци избират хората с различен манталитет, за да зарадват любимите си. Естествено класацията им обхваща не само светивалентинските дарове, а и онова, което човекът отсреща е харесал за вашия рожден ден или за Коледа. При това изследването не набляга на финансовата страна, а на това как мъжете избират и съответно как виждат любимата си през призмата на подаръка. Дали той ще струва левче или баснословна сума, зависи от индивидуалните възможности на всеки. Въображението, приложено при избора на покупката обаче, не може да се оцени с никакви пари. Дълго време феминистките доктрини налагаха мнението, че подаряването на бельо е егоистичен акт от страна на мъжа, тъй като по този начин той правел подарък на самия себе си. Психолози на сп. "Космополитън" обаче развенчаха мита, че дамите не обичат да им се подарява бельо. Ако любовта е споделена, едва ли жената до вас ще каже "Отново си ми купил нещо, което няма да види никой друг освен теб". В действителност около 70 процента от дамите харесват бельото като подарък, тъй като то им подсказва, че мъжът до тях ги харесва в сексуално отношение. Ярките чорапи и бодита или пък бикините с изрисувани сърца са добър избор за Св. Валентин, затова и фирмите - производителки на бельо, всяка година пускат нови и нови съблазнителни версии за празничната вечер. Според психолозите мъжът, който подарява бельо, е страстен в леглото и не гледа на секса като на кратък анонимен акт. Той обича бавното прелъстяване и се радва да свали от вас онова, което току-що ви е подарил. Ако обаче получите подобен подарък от мъж, с когото все още не сте имали интимен контакт, не избързвайте с радостта. Според психолозите подобен подарък е по-скоро израз на дебелащина и незачитане на личното пространство на другия. Ако мъжът до вас ви подари парфюм или бижу, би трябвало да прецените връзката от гледна точка на това как точно изглежда подаръкът. Евтиният дезодорант, който може да се използва успешно вместо мухобойка, или купеното в последния момент украшение подсказват, че той просто се опитва да отбие номера. Ако обаче се е постарал да улучи вашия любим аромат или камъка, за който сте му споменали, че ви допада, значи мъжът гледа на вас сериозно и се опитва да разчупи бариерите помежду ви. Подаряването на пръстен на Св. Валентин е особено сериозен акт, защото най-често е прелюдия към предложение за годеж. Покупката на тостер или друг уред за кухнята според някои специалисти би трябвало да ви накара да избягате надалеч от подобен субект. Той очевидно е прагматик и обича да прави само полезни подаръци - хвърлените, макар и за една роза пари, за него са нечувано разхищение. Ако все пак искате да останете с този човек, опитвайте се да му набиете в главата, че не му подарявате туба с моторно масло или някоя джаджа за автомобила на всеки негов рожден ден. Има и психолози, които твърдят, че подаръкът на домакинска вещ бил израз на стремежа на мъжа да създаде заедно с вас домашно огнище. Ако наистина има такъв стремеж, подскажете му деликатно, че е по-добре да направи този подарък на някоя друга дата, а не на Деня на влюбените. Ексцентрикът може да ви изненада с подарък като бънджи скок, полет с парапланер или някое друго екстремно преживяване. Върши работа само ако и вие споделяте неговите интереси или поне сте намекнали, че подобно нещо ще ви допадне. В противен случай може да гледате на подобна "валентинка" само като на сигурен начин да си скапете празника, а и връзката. Ако ви подарят традиционното сърце - шоколадово или във вид на балонче, значи мъжът до вас не се отличава с особена оригиналност. Цветята и бутилката вино на подобна дата винаги са на място. Ако обаче любимият се домъкне с бутилка ракия, нямайте никакво съмнение, че той се опитва да празнува един друг празник - Трифон Зарезан. А в този случай едва ли ще му пука за вас в края на празненството.

 

Любопитно

 

Провеждат състезания за страстни целувки

Състезания за най-страстна и продължителна целувка традиционно се провеждат в Деня на влюбените по целия свят. Повече от 5000 влюбени двойки се целуваха в продължение на десет секунди едновременно по улиците на столицата на Филипините Манила миналата година за празника на влюбените Свети Валентин. Те поставиха нов световен рекорд по едновременно целуване на публично място, съобщиха организаторите на събитието. За поставянето на необичайния рекорд властите спряха движението по улици, чиято обща дължина е около два километра. 5122 влюбени двойки си разменяха целувки и успяха да надминат рекорда на 4500 чилийци, които го поставиха през 2003 г. в чилийската столица Сантяго. Началото на рекорда с целувките беше дадено от кмет на Манила и неговата съпруга. Целуването завърши с фойерверки.

 

Шоколадовите сърца се появяват през 1866 г.

Кутия шоколадови бонбони във формата на сърце, завързани с червена панделка, получават на 14 февруари повечето дами. Над 50 млн. шоколадови сърца се подаряват всяка година. Идеята за производството на бонбоните за влюбените е на британска сладкарска компанията. Фирмата пуска през 1866 г. сладките във формата на сърце, които правят бум на пазара, особено около 14 февруари. В Япония традицията повелява в Деня на Свети Валентин дамите да подарят на любимите си кутия бонбони. Ритуалът да се подаряват сладкиши в Деня на влюбените датира доста, преди да се появяват първите бонбони сърца. Сладкишите се смятали за символ на ласките и затова влюбените си ги разменяли на 14 февруари. В някои държави традиционните бонбони са заменени от шоколадови пиленца. Английският поет Джефри Чосър през ХVI век разпространил поверието, че и птиците си избират партньор в деня на Свети Валентин. Всъщност само яребицата, косът и дроздът се чифтосват през февруари.

 

1 млрд. картички се изпращат на 14 февруари

Картичките, изрисувани със сърца и амурчета, са един от символите, без които Денят на влюбените не минава. Първата истинска картичка е написана през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл. Той бил затворен в Лондонската кула в продължение на 25 години. От килията си той изпращал на съпругата си във Франция любовни поеми и послания. Писането на картички за 14 февруари получава широко разпространение през ХVI век. Анонимните любовни послания пък дават името на картичките, изпращани за Деня на влюбените - валентинки. Тези, които искали да разкрият чувствата си пред любимия, но желаели да запазят своята самоличност в тайна, изпращали послания, подписани: "Твой Валентин (Валентина)." Оттук идва и нарицателното на посланията, изпращани в Деня на влюбените. Днес в целия свят се изпращат около 1 млрд. валентинки, показват проучвания. 85% от картичките се закупуват от момичета и жени. В последните 10 години американците предпочитат да изпращат на половинките си честитки по интернет. Анимирани, пеещи и танцуващи, електронните картички са сред най-големите хитове. Пристигат при получателя си за секунди, а и има невероятно многообразие.

 

 

 
           
 
  Моля инсталирайте подходящия филтър  
 
© 2006–2007 • www.love.svetu.com • „СветЪ“ ООД • Всички права запазени!