НАЧАЛО

ИДЕЯТА

ОРГАНИЗАТОРЪТ

БАНЕРИ

 

SMS-и

ТЕСТОВЕ

ИНТЕРЕСНО

 

ЖИВЕЙ ЗА ЛЮБОВТА 2006

 

 
Exchange.bg

     

ИНТЕРЕСНО - История за тези, които казват "На мен не може да се случи"

автор: Валя Иванова

 

Член. 32 и 34 от конвенцията за правата на детето се отнасят за защита от експлоатация и по – конкретно - защита от сексуално насилие на малолетни и непълнолетни. Те гласят, че държавата предпазва децата от всички форми на незаконно полагане на труд в полза на други хора, като създава закони за установяване на минималната възраст за започване на работа, за подходящите условия на работа и следи за спазването им с цел да подпомага развитието на личността. Никой няма право да насилва и експлоатира сексуално непълнолетни, да ги използва за производство на порнографски материали и представления.

 

“Всички ме сочат с пръст. Не смея да излизам, страх ме е, срам ме е. Какво ще стане с живота ми...”

 

Това са мислите на едно 17-годишно момиче, преживяло трафик. Гергана е от малко провинциално градче. Красива девойка с големи амбиции за бърз успех, но и наивни представи за действителността. На 14 години тя отива в близкия голям град, за да получи добро образование, да изгради контакти с много хора и да се реализира един ден.

 

Още в началото й се струва, че по начин на обличане и акцент се различава от своите съученици. Това я смущава. Мисълта, че е по – различна от останалите я притеснява дотолкова, че тя започва да излиза често с няколко момичетата от общежитията. Пушат цигари, гримират се, сякаш, за да прикрият срама от лицето си, породен от факта, че идват от малко градче.

 

Една петъчна вечер се запознават с няколко момчета в известна дискотека. Започват да излизат често след това. Гергана става близка с Петър. В началото на лятната ваканция той й предлага да заминат за Гърция, където негови приятели ще им намерят жилище и работа за сезона. Гери е щастлива. Намерила човек, който да я уважава, цени и харесва, тя ще замине в чужбина, където ще работи и спечели пари. Родителите й, обикновени хора, искащи най – доброто за детето си, ще се гордеят с нея. И така двамата заминават за Солун.

 

Действителността, обаче, се разминава с представите на Гери за престоя им в южната съседка. Вечерта след пристигането им в квартирата влизат пияни, приятелите на Петър. Той излиза от стаята. Мъжете изнасилват Гергана, а след това я пребиват от бой. На следващия ден я изпращат в подземие, където има още момичета. Тя забелязва оскъдното им облекло, размазания грим по лицата и синините по ръцете и краката им. Гери се сгромоляса на земята. Къде останаха мечтите й? Ами Петър? Той беше единствения човек, който й бе дал топлина. Той я караше да се чувства ценна, важна, необходима.

 

Ежедневиято на момичето се превърна в стремеж за повече клиенти, за да не предизвика гнева на сутеньорите си. Често ставаше свидетел на кървави побоища над нейни “колежки”, отказали да работят или опитали се да избягат. ”Как и защо се случи всичко това?” - не можеше да проумее момичето.
Тъжна история. За жалост истинска.

 

Какво стана с Гери ли? Полицейска акция разкри бардака, където държаха момичетата и арестуваха сводниците. Гери бе върната в България и настанена в кризисен център, където получи специализирана психологическа и медицинска помощ, юридически консултации, както и социално посредничество, чрез които да се реинтегрира към нормалната среда на живот. Възможно ли е това? Физически, след известно лечение – да. Но психически тя никога няма да е същата. Гери се чувства мръсна, опетнена, нищожна, използвана, различна.

 

“Какво ще си помислят другите за мен, родителите ми, съучениците ми?” Ужасът, предизвикан от негативното отношение на обществото е непреодолим за момичето. Виновна ли е всъщност тя? Гери не е ли жертва на собствените си амбиции и големи мечти? Всеки има право да мечтае. Всяко момиче, което няма нужните познания за опасностите в голямия град може да бъде на нейно място. С какво сега Гергана е по – различна от съучениците си? С това, че е била пребивана до безсъзнание, че принудително е продавала все още детското си тяло? Това ли я прави виновна? Кой е нейният съдник? Обществото. Всички ние. Тя има право да живее нормално.

 

Почти във всеки окръжен град има институции, които се занимават с приемането на жени и деца, преживели домашно насилие и трафик. Те предлагат пълен пакет от услуги, които са лицензирани и се финансират от средства на съответното сдружение. Такова сдружение за региона на Стара Загора е “Самаряни", ул. “Патриарх Евтимий” 57, тел. за връзка е 042/621083.

 

Ако някога попаднете в рискова ситуация, не се колебайте да потърсите помощ.

 

 

 
           
 
  Моля инсталирайте подходящия филтър  
 
© 2006–2007 • www.love.svetu.com • „СветЪ“ ООД • Всички права запазени!